jalan

mörköpolku
eli laulavan mörön polku

Stacks Image 1009
Stacks Image 1767
Laulavan mörön polku kulkee Äänekoskeen kuuluvan Sumiaisten maastossa Keski-Suomessa. Mörköpolun sai aikaan Syvälahden kyläyhdistys.

Tämän retki- ja luontopolun reittimerkinnät on tehty maastoon punaisten maalitäplien (alla) sekä viereisen "laulava mörkö"-symbolin avulla.

Mörköpolku on kaikkiaan noin 19 kilometriä pitkä. Polkuun voi hyvin tutustua osissa, kulkemalla pätkän kerrallaan. Mörköpolkutaivalta voi myös pidentää lähtemällä liikkeelle Suolahdesta Sisä-Suomen sairaalan takaa, mistä tulee 2,6 km pitkä yhdyspolku Mörköpolulle.

Reittikarttaa saa lainata polun sekä päätepisteistä että muutamasta pisteestä reitin varrelta (kts. Äänekosken www-sivut) ja esimerkiksi Sumiaisten Vanharouva -matkailuinfosta.

Ladattava kartta:
Laulavan mörön polun kartta (aanekoski.fi)


nimen historia


Polun päätepisteet ovat etelässä Mörkökoski ja pohjoisessa Laulumäki. Vuonna 2001 uuden polun nimeä pähkineet keksivät yhdistää nämä kaksi nimellä Laulavan mörön polku.

Daniel Pietiläinen (s. 1826) oli tarinan mukaan paimenessa Jurvon erämaissa ennen 1800-luvun puoliväliä ilman asetta. Hän pelasti lehmänsä karhulta pitämällä niin kovan rähäkän, että nuoren miehen ääni kuului kuuden kilometrin päähän, karhu väistyi ja heinäväki saapui apuun. Tanelin kutsumanimeksi tuli Vanha Mörkö ja karttaan tuli Mörkömäki.

Lähde: Sumiaisten kyläyhdistyksen moniste Mörkömajan laavulla syyskuussa 2009 (viite: Urpo Sparf, Erämaan perilliset)