jalan

jussarö

Stacks Image 1770
Jussarön saari sijaitsee ulkosaaristossa Tammisaaren (nykyään osa Raaseporin kaupunkia) alueella. Jos on niin onnekas, että pääsee saareen veneellä, kannattaa lähteä venesatamasta kiertämään merkittyä luontopolkua (4,7 km), josta voi kulkea myös lyhyemmän osuuden.
Stacks Image 2107
Niityn jälkeen vastaan tulee punainen luotsitupa. Saarella on ollut luotseja jo 1800-luvun alusta saakka. Tuvan seinän opastetaulut ruotsiksi ja suomeksi kertovat alueen luotsitoiminnan historiasta.
Stacks Image 2109
Metsähallituksen ylläpitämä luontopolku on merkitty hyvin ja polut ovat helppokulkuisia ilahduttavan vaihtelevassa maastossa. Kävelyllä saa häivähdyksen menneestä ajasta ennen tehometsätaloutta.
Stacks Image 1784

Niityn jälkeen polku kääntyy aluksi lehtomaiseen metsään, jonne kavutaan puuportaita aidan yli. Sitten polulta pääsee kurkistamaan historiaan: 1800-luvun puolivälin kaivoskuiluihin.
Stacks Image 2097
Suoniitty on heinäkuisena päivänä huimaavan kaunis vehreydessään. Vaan pian kävelijä astelee vanhojen, tuulten armoilla olleiden havupuiden keskellä.
Stacks Image 1792

Tähän sadunomaiseen, pehmeään sammalikkoon tekisi mieli heittäytyä...
Stacks Image 1794
Metsäpolku johtaa lopulta ylemmäs kallioille. Kallion laelle on kulkijoiden iloksi pystytetty korkea puinen näkötorni, jolta pääsee ihailemaan maisemia kauas horisonttiin, jos sää vain suosii. Ja pää kestää nousta ylös torniin.
Stacks Image 1800
Puiden latvojen takana pilkottaa Jussarön eteläpuolinen majakka, joka sijaitsee Sundharun luodolla. Tornista näkee myös Jussarön saaren nykyisen merivartiotornin, joka rakennettiin toisen maailmansodan aikana räjäytetyn majakan jäännöksille.
Stacks Image 1802
Jussarö oli tunnettu alueen magneettisista häiriöistä, jotka vaikeuttivat laivojen navigointia. Niinpä jo 1800-luvun alkupuoliskolla saarelta louhittiin ensi kerran rautamalmia. Suurempaa mutta kannattamattomaksi jäänyttä kaivostoimintaa saarella oli 1961-1967, minkä muistona luontopolun varrella kohtaa myös kaivoksen rakennuksia.
Stacks Image 1808
Laajat aukiot saaren itäpuolella (yllä) ovat kaivostoiminnan jäänteenä kivimurskeen peitossa. Jos taskussa sattuu olemaan mukana magneetti, voi sillä kokeilla, onko jalkojen alla olevissa kivissä rautamalmia.

Saaren länsiosa kuuluu Tammisaaren saariston kansallispuistoon, mutta osa Jussaröstä on edelleen armeijan hallinnassa.
Stacks Image 1810
Kaivosalueen voi mukavasti unohtaa, kun saapuu jälleen meren rantaan, etenkin näin hienossa, aurinkoisessa säässä. Mitä tässä muuta toivoo kuin täyttä eväskoria?

Hienoilta kalliorannoilta polku johtaa takaisin kohti venesatamaa metsän halki. Rappeutuneen kerrostalon jäänteet metsän keskellä ovat hämmentävä näky, etenkin kun alue ehti olla myös armeijan harjoitusammunta-alueena. Seinissä on oikeasti luodinjälkiä.

Polku johdattaa kulkijan lopulta takaisin venesatamaan ja sen mukavaan kahvilaan, josta saa erinomaisia, tuoreita munkkeja.

retkellä Jussarössä 19.7.2009


Taidan keskittyä mieluummin ajattelemaan saaren hienoa luontoa kuin kaivos- ja sotahistoriaa...

Lisätietoja:
Jussarön luontopolulla (20.9.2009, Jalkaisin-blogi)
Jussarön saari ja palvelut
Jussarön kaivossaari (Museovirasto)
Tammisaaren saariston kulkuyhteydet (Metsähallitus)