jalan

kaupunkikävelyitä
omatoimisesti tai oppaan kera

Stacks Image 1764
Kesäisin (lähinnä - hyvällä tuurilla muulloinkin) opastettuja kävelykierroksia on tarjolla monissa kaupungeissa. Opastus avaa aina mukavasti silmiä uusille asioille myös kotipaikkakunnasta, oli vuodenaika mikä hyvänsä!

Hanko
on valloittava kävelykaupunki omatoimisestikin, mutta opas osaa kertoa huvilakulttuurista mielenkiintoisia tarinoita! Lisätietoja Hangon teemaopastuksista

Helsinki
Löydä uutta kivaa Helsingistä! Hyvä kasvaa -sivujen tapahtumakalenterin tarjonnasta voi poimia myös opastettuja puistokävelyitä.

Omatoiminen kirjailijakävelyretki Tove Janssonin kaupunkimaisemiin onnistuu Helsingin Sanomien Nyt-liitteen Tove Janssonin kävelykierroskartan avulla.

- Historiallisen Helsingin merkeissä voi kävellä kaupungilla Helsingin Sanomien valokuvanäyttelyssä. Kartta on julkaistu lehdessä ja se löytyy myös netistä: hs.fi/kierros.

- Helsingin Turistioppaat ry:n opasttuja kävelykierroksia (on lähinnä kesäisin; omalle ryhmälle voi tilata myös kävelykierrosopastuksia.

Happy Guide-kävelyitä Helsingissä englanniksi:
- Kauhujen kävely on yksi esimerkki tilauksesta järjestettävästä kävelykierroksesta.
Joka lauantai ja sunnuntai klo 12, lähtö Senaatintorilta kirkon rappusilta (vasen torni) - oppaalla on hassu hattu.

Kallion kävelyfestivaali vie kerran kuukaudessa opastetulle kävelyretkelle (max 2 h), ilmainen jos et lunasta käsiohjelmaa (2-5 e).
Huom. 29.11.2015-6.1.2016 Kallion Jouluseimi-vaellus: erilaisia tulkintoja seimiteemasta liiketilojen ikkunoissa Kalliossa ja Alppilassa.

Helsingin kävelyopastuksia voi tilata ryhmille eri kielillä. Lisätietoja Helsingin turistioppaiden opastuksista

Jyväskylässä
on joka vuosi kultturelleja kävelyopastuksia.Tilauksesta tehtävät kävelyopastusvaihtoehdot kattavat esimerkiksi Mäki-Matin, Lutakon, Seminaarinmäen & Älylän, Alvar Aallon jalanjälkiä, Harjukaupungin salakäytävät-reitin (Pasi Ilmari Jääskeläisen romaanin innoittamana).

Omin päin voi lähteä kävelylle vaikka teemareitti-mobiiliapplikaation kanssa. Teemareiteistä löytyvät 3 tunnin pikataival, Liikuntareitti, Lapsiperhereitti, Aaltoreitti, Puutarhareitti, Äijäreitti, Frisbeegolfreitti ja Aallon kylässä.

Tai sitten voit tulostaa mukaasi kartan (tai lähteä vain kuljeskelemaan Yläkaupungille, mistä löytyy sekä Yläkaupungin Yön 2014 merkeissä syntyneitä Taidekaappeja. Myös vuoden 2013 Taidetta tiellä -katugalleriakierros löytyy yläkaupungilta.

Lisää omatoimisesti tutkailtavia mukavia kävelyreittejä löytyy mm. Taulumäeltä, Yläkaupungilta ja Älylästä.

Kuopiossa
on tarjolla muutamia valmiiksi mietittyjä kävelyreittejä karttoineen. Jos tuntee kirjailija Sirpa Kähkösen historiassa liikkuvia teoksia, on niiden tapahtumapaikoille suuntautuvien reittien tutkiminen Kuopion taivaan alla -teoksen (2011) mukaan antoisampaa - kun oppaan viitteet romaaneihin aukeavat lukijalle. Kaupungin kävelyopas Koe Kuopio kävellen esittelee kolme mukavaa eripituista reittiä, joiden avulla voi tutustua keskustaan tai reippailla saaristokaupungin maisemiin.

Mikkelissä

voi kokeilla omatoimisesti kulttuurisuunnistusta - kirjastosta torin vierestä voi lainata sekä kartan että mp3-soittimen, jolta saa kuunnella esittelyt julkisista veistoksista. Marsalkka Mannerheimin jalanjälkiä voi seurata omin päin kartan avulla.

Kuopiossa
on tarjolla muutamia valmiiksi mietittyjä kävelyreittejä karttoineen. Jos tuntee kirjailija Sirpa Kähkösen historiassa liikkuvia teoksia, on niiden tapahtumapaikoille suuntautuvien reittien tutkiminen Kuopion taivaan alla -teoksen (2011) mukaan antoisampaa - kun oppaan viitteet romaaneihin aukeavat lukijalle. Kaupungin kävelyopas Koe Kuopio kävellen esittelee kolme mukavaa eripituista reittiä, joiden avulla voi tutustua keskustaan tai reippailla saaristokaupungin maisemiin.

Mikkelissä

voi kokeilla omatoimisesti kulttuurisuunnistusta - kirjastosta torin vierestä voi lainata sekä kartan että mp3-soittimen, jolta saa kuunnella esittelyt julkisista veistoksista. Marsalkka Mannerheimin jalanjälkiä voi seurata omin päin kartan avulla.

Tampereella
on loistava, kasvava valikoima kulttuuriraitteja, joihin voi tutustua kävellen esimerkiksi kirjailijoiden (Lauri Viita, Väinö Linna, Anni Polva, Kalle Päätalo) merkeissä, muusikoiden (Pate Mustajärvi, Juice Leskinen) tai arkkitehti Wivi Lönnin jalanjäljillä. Kulttuuriraittien esitteet ovat ladattavissa netistä ja niitä saa myös Tampereen matkailuinfosta.

Turku
tarjoaa paljon kävelijälle, sekä omatoimisesti että opastuksin.

Omatoimiselle kävelijälle reittejä riittää:
 • Suomen sydän -kävelyreitti (11,5 km) seurailee Aurajokea välillä Turun tuomiokirkko - Lieto. Netistä voi ladata etukäteen opastuksen reitillä kuunneltavaksi (suomi, ruotsi, englanti).
 • Aikavaellus (13,7 km) puolestaan kuljettaa kävelijää tieteellisessä hengessä Tuorlan observatoriolta Turun yliopistolle, alkuräjähdyksestä nykyhetkeen.
 • Turku Food Walk sopii Aurajoen vartta kävelevälle herkkusuulle: kun ostat Food Walk -kortin (43 e), saat reitin varrella viidestä ravintolasta/kahvilasta maistiaisannoksen.
Muita kulttuurikuntoilijan kävelyreittejä Turussa, saatavana kartta ja osassa myös ääniopastus reitille:
 • Romanttinen Turku -reittiä pitkin voi tutustua turkulaisiin rakkaustarinoihin.
 • Lost in Turku -reitti lupaa eksymistä, katoamista ja löytämistä.
 • Kaupunkitarinoita Turusta -reitti johdattaa Turun linnalta tuomiokirkolle.
 • Turku palaa kartalle -reitti kertoo kaupungin muuttuneista kasvoista.
 • Piiloleikki vie kävelijän etsimään kolmeakymmentä lasten tekemää pienoisveistosta Aurajoen länsirannalta.
 • Turku on... -reitti tarjonnee vaikka mitä, lupaahan se mm. turkulaista mielenmaisemaa.
 • Ihmeellinen Turku -reitti esittelee vaihtoehtoisia nähtävyyksiä.
 • Porrastelu-reiteillä (2,9 tai 11 km) voi kuntoilla erityisesti portaissa.

Vaasa
on paitsi Vaasan Marssin kotikaupunki, muutenkin kiva kävelykaupunki. Aiemmin siihen pystyi tutustumaan valmiiksi mietittyjen kierrosten avulla sekä reittiesite että kännykkä kourassa, nyt on selvittävä ihan omin nokkineen tavallisen kartan avulla. Kävelyjä Vaasassa-sivut on valitettavasti poistettu netistä. Mobitour-reiteissä oli valinnanvaraa, joten harmi!

Vaasan alueella on kuitenkin useita luontopolkuja.
Vaasan seudulla pääsee myös yhdistämään opastetun kävelyn ja tutustumisen Merenkurkun saaristoon vesitse maailmanperintöristeilyllä. Mahtava kokemus, suosittelen!

Huom. Tiedot opastetuista kävelyistä on poimittu järjestäjien sivuilta; en vastaa tietojen oikeellisuudesta. Varmista kävelykierroksen toteutuminen järjestäjältä.poimintoja jalkaisin-blogista

Stacks Image 1594
Lisää kävelyvinkkejä Suomen kaupunkeihin: kaupunkipolut.fi

KAUPUNKIKÄVELYLLE ULKOMAILLA

Boston

on aivan upea kävelykaupunki, josta löytyy hienoja opastettuja kierroksia esimerkiksi historian tai kirjallisuuden merkeissä. Esimerkiksi Boston by Foot järjestää kävelyopastuksia touko-lokakuun aikana päivittäin. Omatoimisesti kaupungilla voi kiertää vaikkapa Freedom Trail - ja Black Heritage Trail -kävelyreittejä. Charles-joen toisella puolella Cambridgessä opiskelijat järjestävät opastettuja kävelyitä Harvardin yliopistokampukselle.

Lontoossa

järjestetään lukuisia opastettuja kaupunkikävelyitä. Olen itse ollut mm. Green City Walks -kävelyillä itäisessä Lontoossa. Steve opastaa kävelyitä joka viikko yleensä tiistaista perjantaihin, hinta 5 puntaa/hlö. Tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Britanniaan
menevän kaupunkikävelijän sivusto on mainio walkit.com, jonka avulla voi paitsi suunnitella ja mitata reittejä, myös löytää eri kaupungeissa (Lontoon lisäksi monia muita kaupunkeja!) teemakävelyjä ja kävelyreittivinkkejä.

Tukholmassa

saanee kuulla kummitustarinoita Spökvandring (Ghost Walk)-kierroksella, joka tehdään Tukholman Gamla Stanissa. Kierroksia on ruotsiksi ja englanniksi.
Lisätietoja: stockholmghostwalk.com